Ένα νόστιμο «αλλαντικό;» με πατρίδα την Κρήτη. Εκεί, όπου η ανάγκη να διατηρηθεί το κρέας για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιστράτευσε τη φαντασία και το μεράκι των Κρητικών. Χωρίς προσθήκη συντηρητικών, οφείλει την ξεχωριστή γεύση του στο καλό κρέας (ψαρονέφρι), το πολύ καλό ξίδι και τα υπέροχα αρωματικά βότανα της εύφορης κρητικής γης. Το απάκι, δεν περιέχει λίπος και είναι πολύ τρυφερό.
Το κρέας αλατοπιπερώνεται, πασπαλίζεται με αρωματικά βότανα, φασκόμηλο, ρίγανη, θρούμπι και θυμάρι και μαρινάρεται για 2-3 ημέρες σε ξίδι από καλό κρασί.
Στη συνέχεια, κρεμιέται σε ειδικό χώρο όπου καπνίζεται σιγά σιγά σε καπνό που παράγεται από αρωματικά φυτά μεγαλώνουν στην αγκαλιά της Κρητικής γης.
Αλαδανιά, φασκόμηλο, ρίγανη, καλοκοιμηθιά και φυσικά κλαδιά ελιάς!
Τρώγεται σκέτο ή ζεσταμένο λιγάκι στο τηγάνι ή τον φούρνο, παρέα με καλή ρακή ή κρασί. Γίνεται τηγανιά, εκπληκτική βάση για διάφορες σάλτσες ζυμαρικών και νοστιμίζει διάφορες σούπες, πίτσες, δροσερές σαλάτες προσδίδοντάς τους μια ιδιαίτερη γεύση. Εκείνο όμως που πραγματικά το αναδεικνύει, είναι με τηγανητά αβγά μάτια.
Σε ένα τηγάνι, βάλτε δύο αβγά, λίγο στακοβούτυρο και φυσικά ελαιόλαδο.
Αλατοπιπερώστε τα και προσθέστε το απάκι κομμένο σε μικρά κομμάτια, μισή ντομάτα σε κύβους, και στο τέλος φέτα κομμένη κι αυτή σε κύβους! Κι αν ρίξετε και μία φέτα παστουρμά μέσα, ναι μεν αλλάζει το ύφος της συνταγής, όμως, η γεύση τερματίζεται!
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.