• ΦΡΕΣΚΑ ΝΕΑ
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΑ
    • ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΜΟΝΗ
    • ΒΙΒΛΙΑ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΤΑΞΙΔΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    • ΑΛΜΥΡΑ
    • ΓΛΥΚΑ
    • ΣΠΙΤΙΚΑ
    • ΠΑΙΔΙΚΑ
    • VEGETERIAN
    • ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
    • ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
  • ΥΓΕΙΑ
Site logo
Sticky header logo
Site logo
  • ΡΟΦΗΜΑΤΑ & ΠΟΤΑ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ
PrevΗ αρχαία «χύτρα ταχύτητας»06 Απριλίου 2019NextΔείτε πόσο ωφέλιμα είναι τα φραγκόσυκα για τον οργανισμό και από τί μας προστατεύουν07 Απριλίου 2019
  • Slider Αρχική
  • Αφιερώματα

Φραγκόσυκο: Eνας γευστικός «θησαυρός» με αγκάθια!!!

Απρίλιος 7, 2019in Slider Αρχική 0 Likes

Τα τελευταία χρόνια, τα άλλοτε «ταπεινά» και «καταφρονεμένα» φραγκόσυκα έχουν μπει δυναμικά στον χάρτη της ελληνικής γαστρονομίας, ακολουθώντας την παγκόσμια τάση που θέλει το συγκεκριμένο φρούτο παντού: Σε μαρμελάδες, κρέμες, αλεύρι, ακόμα και καλλυντικά!

Η ανάδειξη του φραγκόσυκου σε φρούτο «έκπληξη» κινητοποίησε πολλούς παραγωγούς της Πελοποννήσου, που αποφάσισαν να συνεργαστούν για την περαιτέρω αξιοποίηση του προϊόντος τους, ενώ τα πρώτα πειράματα στο χώρο της ζαχαροπλαστικής, επιβεβαιώνουν όσους πόνταραν στη φήμη, και κυρίως στη γεύση του!

Τρανή απόδειξή είναι ο λαχταριστός κορμός φραγκόσυκου του ζαχαροπλαστείου Levotrepiree, στον Πειραιά, το πρώτο που αποφάσισε να εντάξει το φραγκόσυκο στις γεύσεις των γλυκών του! Κι επειδή η αρχή πέτυχε, το επόμενο προϊόν που αναμένεται πολύ σύντομα στα ράφια του ζαχαροπλαστείου είναι το παγωτό φραγκόσυκο. ([email protected], Κουντουριώτου 166, Πειραιάς).

Το φραγκόσυκο όμως έχει κάνει δυναμική είσοδο και στην εγχώρια γαστρονομία, αφού ήδη η Κρεατεμπορική Ρούσσος προτείνει στους καταναλωτές να δοκιμάσουν ρολό κοτόπουλο και μπιφτέκια με φραγκόσυκο, ενώ τις επόμενες μέρες θα λανσάρει στην αγορά και μαρινάδες κρέατος με φραγκόσυκο (www.kreatemporiki.gr, τηλ. για παραγγελίες 210-6744715).

Ένας από τους εμπνευστές της ιδέας για τη δυναμική αξιοποίηση του φραγκόσυκου είναι ο συνταξιούχος οικονομολόγος κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος, ο οποίος, τον περασμένο Οκτώβριο περίπου, μπήκε στη διαδικασία να μάθει περισσότερα για το ταπεινό αυτό φρούτο. Ο ξάδερφός του, καλλιεργητής από την Πελοπόννησο, είχε μια μικρή παραγωγή από φραγκόσυκα και ξεκίνησε τα πρώτα… πειράματα για τη μεταποίησή του. Τότε, πήγε στον βιοχημικό και αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου της Λάρισας, κ. Δημήτρη Κουρέτα, για να μελετήσει το φραγκόσυκο και τις ιδιότητές του. Στο πανεπιστήμιο γίνονται έρευνες για τις ιδιότητες των φυτικών μορίων και με βάση τα πρώτα στοιχεία, τα αντιοξειδωτικά και όχι μόνο του φραγκόσυκου και των φύλλων του, υπερτερούν κατά πολύ σε σχέση με άλλα φρούτα, όπως το πορτοκάλι.

Σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στο www.paragogi.net και την κ. Αννα Αραμπατζή, ο κ. Θωμόπουλος ξεδιπλώνει το όραμα των παραγωγών φραγκόσυκου.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ : http://www.paragogi.net/2947/peloponnhsos-syspeirwnontai-oi-kallierghtes-fragkosykoy?fbclid=IwAR3ol6cuqwu_kDrx8k6wAK8MniwYrb9lDWRFpT4n1zOuEBUWym7NUbNeFzE

0 Likes

Γευστικά Νέα

Εγγραφείτε για να μάθετε πρώτοι από όλους νόστιμα νέα και συνταγές!

Στείλε μας την συνταγή σου

Αποστολή Συνταγής
  • Ταυτότητα
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Cookies

© 2019 Tastyday. Σχεδιαστής AthensWeb.