“….Όταν μαγειρεύουμε οι ίδιοι ή όταν προσπαθούμε να μυήσουμε τους άλλους στα μυστικά της κουζίνας, χρειάζεται μέτρο-απλές και προσεκτικές κινήσεις και, στην περίπτωση του οδηγού μαγειρικής, λίγα λόγια και καλά. Το βιβλίο της Στέλλας Κατσαρού έχει αυτό ακριβώς το μεγάλο προσόν….” γράφει μεταξύ άλλων στον πρόλογο του βιβλίου “Η κουζίνα της Στέλλας Κατσαρού”
(εκδόσεις Ποταμός) ο Δημήτρης Ποταμιάνος. Εχω φτιάξει διάφορα κατά καιρούς από αυτό το βιβλίο και τα έχω απολαύσει. Αυτή η τερίνα με την πέστροφα υπάρχει σχεδόν σε κάθε πάρτι μας γιατί είναι εύκολη, ετοιμάζεται από την προηγούμενη και αρέσει πάρα πολύ.
Υλικά
350 γραμ. καπνιστή πέστροφα
1 φακελάκι ζελατίνα σε φύλλα
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1/2 ματσάκι άνιθο
150 γραμ. κρέμα γάλακτος
150 γραμμ. μαγιονέζα
Χυμό από 1/2 λεμόνι
Εκτέλεση
Κόβουμε σε μικρά κομματάκια την πέστροφα. Λιώνουμε τα φύλλα της ζελατίνας σε1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό. Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και τον άνιθο. Σε ένα μπολ ρίχνουμε την πέστροφα με τα λαχανικά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, την μαγιονέζα, τις λοιωμένες ζελατίνες, στίβουμε το μισό λεμόνι και ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια μακρόστενη φόρμα, την οποί έχουμε προηγουμένως “ντύσει” εσωτερικά με μεμβράνη. Αφήνουμε την τερίνα στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει. Την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα, διακοσμούμε με άνιθο και την προσφέρουμε. Εγώ, πριν μεταφέρω το μείγμα μέσα στην φόρμα, έβαλα στον πάτο φέτες από το υπόλοιπο μισό λεμόνι για διακόσμηση της επιφάνειας της τερίνας.