Όλα τα φαγητά που έχω παρασκευάσει ή έχω δοκιμάσει, παραμένουν σημαντικά για εμένα μέχρι σήμερα. Έρχονται μέσα από παιδικές μνήμες ή στιγμές που οι γιαγιάδες μεταλαμπαδεύουν τη γνώση τους σιγοτραγουδώντας ή παινεύοντας την τεχνική τους. Τα ωραία πράγματα άλλωστε παραμένουν για πάντα ίδια, σαν την ανατολή του ήλιου, σαν τη δροσιά του γρασιδιού ύστερα από τη βροχή ή σαν την ανεξίτηλη θαλασσινή δροσιά, τότε που οι ψυχές μας γίνονται συνοδοιπόροι με όλες αυτές τις όμορφες Μεσογειακές γεύσεις.
Έτσι νιώθω και για τις σαλάτες τις καλοκαιρινές. Μια σαλάτα τώρα το καλοκαίρι, αποτελεί ένα πλήρες γεύμα. Ελαφρύ, νόστιμο, υγιεινό και πολλές φορές δροσερό. Αν μάλιστα, παντρέψουμε τα αρωματικά φυτά που παράγει ο Μάνος Καραλάκης, το σορμπέ του Γιάννη Μπαξεβάνη με γεύση Φράουλας ή Λεμονιού, την αισθητική του Γιώργου και του Γιάννη Πεδιαδίτη στο Pites Gourmandes, τότε η σαλάτα απογειώνεται!
Μια σαλάτα λοιπόν, μπορεί να περιέχει ένα συνδυασμό φυτών όπως: Μέντα, Μαντζουράνα, Λουίζα, Εστραγκόν, Shiso πράσινο και κόκκινο, Μυρώνια, Καυκαλίθρες, Κάρδαμο, Κόλιανδρο, Βασιλικό κόκκινο, Λέμον γκρας, Θυμάρι, Λεμονοθύμαρο, Θρούμπι, κ.λ.π…
Μυρωδικά που κάθε μπουκιά σου χαρίζει απλόχερα μια διαφορετική γεύση.
Όλα αυτά, παντρέψτε τα με καταϊφι, γλυκιά μυζήθρα και σορμπέ λεμόνι ή σορμπέ φράουλας. Βάλτε φρέσκο ελαιόλαδο και μπαλσάμικο και αφήστε τη γεύση να σας στείλει «αλλού»!
Ας φτιάξουμε ένα ωραίο σορμπέ λεμόνι, εύκολο και γρήγορο στην επεξεργασία του. Γιατί θα χρειαστούν δύο μέρες να ολοκληρωθεί.
Υλικά: 200 γρ. νερό, 200 γρ. ζάχαρι. Ζεσταίνουμε λίγο το νερό, ρίχνουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Στίβουμε 200 γρ. λεμόνι, βάζουμε λίγο θυμάρι, ρίχνουμε το σιρόπι και ανακατεύουμε στο μπλέντερ. Βάζουμε το υγρό στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει. Την άλλη μέρα το ξαναχτυπάμε και το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη. Μόλις παγώσει, είναι έτοιμο για χρήση.
Τόσο απλό και τόσο νόστιμο!!!